Portréty – Anna Franková (2020?)

Její deník se stal symbolem tragického osudu mnoha milionů židů, kteří se stali obětí nacistického vraždění za druhé světové války. Řeč je o Anně Frankové, židovské dívce původem z Německa, která se i s rodiči a několika dalšími lidmi schovávala v úkrytu v Amsterodamu. 4. srpna 1944 – přesně před lety – byl ale jejich úkrat odhalen. Annu, její deník i tehdejší dění připomenou Jan Sedmidubský a Pavel Hlavatý.

Repríza 4. 8. 2020 (ČRo Plus, 12:34 h.; 30 min.).

Lit.: Hlavatý, Pavel: Anne Frankovou ponoukla k psaní deníku i výzva v rozhlase. Své zápisky upravila sama a pak její otec. In web ČRo Plus, 4. srpen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je to 75 let, co v koncentračním táboře zemřela Anne Franková. Celý svět ji později poznal skrze její deník psaný za druhé světové války v úkrytu v Amsterdamu.

Oběť holocaustu a autorka jednoho s nejslavnějších a nejvydávanějších deníků se narodila 12. června 1929 ve Frankfurtu nad Mohanem. Židovská rodina opustila Německo těsně po uchopení moci nacisty a přesídlila do Holandska.

Po okupaci Holandska Německem a zesílení protižidovských represí se rodina v červenci 1942 přesunula do úkrytu, který přichystal otec rodiny v budově, kde se věnoval svému podnikání.

V úkrytu žilo celkem osm osob: rodina Frankových (Anne, její rodiče a starší sestra), další rodina (rodiče se synem) a starší lékař, rodinný přítel Frankových. Ukrývající se skupina byla prozrazena a zatčena na počátku srpna 1944. Všech osm bylo deportováno na východ a kromě Annina otce všichni zahynuli v různých koncentračních táborech – Anne počátkem března 1945 v Bergen-Belsenu. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)