Interview Plus – Jiří Padevět (2020)

Před 75 lety podepsal prezident Edvard Beneš dekret, kterým zbavil Němce československého občanství, a zahájil tak organizovaný odsun německého obyvatelstva z našeho území. Nakolik se stát podílel i na takzvaném divokém odsunu Němců na jaře a v létě 1945? Jakou roli v divokém odsunu hrál Edvard Beneš? A proč pachatelé masakrů na Němcích jako byl ten v Postoloprtech nebo Lanškrouně většinou nebyli souzeni nebo si tresty neodpykali? Hostem Michaela Rozsypala bude spisovatel mapující protektorátní a poválečnou historii Jiří Padevět.

Natočeno 2020. Premiéra 7. 8. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Rozsypal, Michael – Erhart, Michael: Sudetoněmecký landsmanšaft je dnes folklórní spolek, zato čeští politici odsun Němců zneužívají, říká spisovatel Padevět. In web ČRo Plus, 7. srpen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Před 75 lety podepsal prezident Edvard Beneš dekret, kterým zbavil Němce československého občanství, a zahájil tak organizovaný odsun německého obyvatelstva. „Stále jsme si nepřiznali, že ten odsun – popřípadě transfer či vyhnání, názvy se různí – nebyl úplně v pořádku. Byť v té době byl politicky i společensky nevyhnutelný,“ říká publicista Jiří Padevět.

K vyhánění a vraždění Němců ovšem docházelo už od konce války, příkladem je takzvaný partyzánský soud v Lanškrouně nebo masakry v Postoloprtech nebo na Švédských šancích.

„To měly na svědomí jednotky pravidelné československé armády nebo nějaká polovojenská jednotka podléhající jejímu velení. Rozkazy zřejmě vydával ministr vnitra Václav Nosek a generál Ludvík Svoboda a ti za to nikdy nenesli odpovědnost,“ upozorňuje spisovatel, který se zaměřuje na protektorátní a poválečnou historii. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)