Pro a proti – Jak se Česko staví k ochraně klimatu? (2020)

V New Yorku vrcholí klimatický týden, na kterém britský princ Charles vyzval k boji s klimatickou změnou – podle něj je to katastrofa, která zastíní pandemii koronaviru. Jak se Česko staví k ochraně klimatu? Může splnit nový cíl Evropské unie pro snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 55 procent? A jak by se kvůli tomu mělo proměnit české hospodářství? Hosty budou europoslanec za pirátskou stranu Mikuláš Peksa a poslanec ODS Jan Skopeček. Připravila Karolína Koubová.

Natočeno 2020. Premiéra 25. 9. 2020 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Čihák, Ondřej – Koubová, Karolína: Peksa: Je sociálně nezodpovědné vůči lidem v uhelném průmyslu neproměnit teď za evropské peníze energetiku. In web ČRo Plus,  25. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila evropský cíl snížit emise oxidu uhličitého v příštím desetiletí o 55 procent oproti roku 1990. Ekologové i severské státy chtějí ještě přitvrdit, poslanec Jan Skopeček (ODS) ale považuje evropský cíl za nereálný. Naopak europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) v Pro a proti na Plusu míní, že Česko má ke splnění plánu dobře našlápnuto.

„Oproti roku 1990 jsme už o 35 procent níže, takže v podstatě dobíháme v cílové rovince. Doteď byla diskuze o tom, že bychom mohli zvolnit, my spíš musíme přidat, což není nic nereálného,“ říká Peksa.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Skopeček, který kandiduje v nadcházejících krajských volbách, nesouhlasí. „A je to bláznovství ve chvíli, kdy česká i evropská ekonomika padá na historická dna kvůli koronaviru a průmysl i podnikatelé by potřebovali spíš pomoci.“ (… )

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)