Rozhovor Veroniky Ruppert a Martina Minhy – Markéta Lukášková (2020)

„Na portálu jenpromuze.cz jsem 2 roky vystupovala jako chlap. Měla jsem spoustu fanoušků i fanynek,“ říká bývalá novinářka a dnes spisovatelka Markéta Lukášková. Proč samu sebe Markéta Lukášková nevnímá jako spisovatelku mladé generace? O čem bude její další kniha? Proč vydržela na pozici redaktorky bulvárního portálu jen 3 měsíce? Co ji vedlo k napsání článku o užívání antidepresiv? Jak ji bavilo vedení kurzu tvůrčího psaní pro seniory? Rozhovor připravil Martin Minha.

Natočeno 2020. Premiéra 25. 9. 2020 (ČRo Rádio Wave, 40 min.) v cyklu Rozhovor VR a MM.

Lit.: Minha, Martin: Za psaní „ženské literatury“ jsem se dříve styděla. Dnes jsem na to hrdá, říká spisovatelka Markéta Lukášková. In web ČRo Radio Wave, 25. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) „Sousloví ‚ženská literatura‘ se přisuzují negativní konotace. Neznamená to, že píšu něco jednoduchého, něco míň. Jako autorka bych se měla snažit, aby to tak nebylo. Zvláštní je, že neexistuje pojem mužská literatura. Zajímalo by mě, co by tam teoreticky spadalo. Nejlepší výsledek by byl, kdyby ten výraz neexistoval, ale když už ho používáme, tak mu pojďme dát hezkou náplň,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy spisovatelka a bývalá novinářka Markéta Lukášková. (…)

Od roku 2017 vyšly na českém trhu Markétě Lukáškové čtyři knihy. Ačkoliv jsou všechny tematicky naprosto odlišné, v každé je schovaná jiná část mladé autorky. „Podle mě nejde napsat knihu, kde by z autora nic nebylo. To, co se v nás vytváří, dáváme na papír. Postavy v mých knihách mají rysy mých známých. Ale jsou to jednotlivosti. Reálnou postavu se do knihy nesnažím dávat celou. Na druhou stranu jsem zjistila, že to má terapeutický efekt. Například v knize InTyMně o reálných lidech s reálnými jmény píšu. Všem jsem to ale dala dopředu vědět a ptala se jich, jestli jim to nevadí,“ říká v Rozhovoru pro Radio Wave. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)