Plus Speciál – Příjmová chudoba a česká společnost (2020)

Připravila Šárka Fenyková.

Hosty byli Daniel Prokop, sociolog a zakladatel platformy PAQ Research; David Beňák, ředitel Agentury pro sociální začleňování; Klára Kalíšková, ekonomka a členka výzkumného týmu IDEA při CERGE-EI; Saša Uhlová, redaktorka A2larm.

Natočeno 2020. Premiéra 24. 9. 2020 (ČRo Plus, 24 min.).

Lit.: Fenyková, Šárka – Marková, Zuzana: Střední třída v chudých regionech se vnímá hůř než chudí v bohatším prostředí, varuje Daniel Prokop. In web ČRo Plus, 24. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Data ukazují, že počet lidí, kterým hrozí příjmová chudoba, se za loňský rok zvýšil o víc než 60 tisíc. Sociolog a zakladatel platformy PAQ Research Daniel Prokop nicméně upozorňuje, že příjmová chudoba není nejlepší ukazatel stavu společnosti. „Český chudý je totiž výrazně chudší než německý chudý,“ vysvětluje.

Obyvatel Německa si za 60 procent mediánu tamního čistého příjmu nakoupí dvakrát víc než Čech, nastiňuje sociolog Prokop rozdílnost napříč státy. Poukazuje také na paradox, kdy při vzrůstání mezd stoupá i hranice chudoby – a do relativní chudoby tak padá víc lidí.

Český chudý je výrazně chudší než německý chudý – nedá se to porovnávat mezi státy. Daniel Prokop

„Raději používám jiné ukazatele: třeba v České republice si 25 procent domácností nemůže dovolit nenadálý výdaj kolem 10 tisíc,“ vysvětluje Prokop. Zranitelných domácností je podle něj asi čtvrtina, v chudších krajích až polovina.

A upozorňuje: „Výzkumy ukazují, že střední třída v regionech postižených chudobou hodnotí kvalitu svého života hůř než nejchudší obyvatelé v nějakých bohatších regionech. A lidé, na které to okolí působí, pak častěji volí populistické strany.“  (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)