Pro a proti – Současný provoz divadel v době koronaviru (2020)

Měla by vláda vyhovět návrhu herce a divadelního principála Karla Heřmánka a zavřít divadla? Moderuje Karolína Koubová.

Natočeno 2020. Premiéra 28. 9. 2020 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: Koubová, Karolína – Čihák, Ondřej: Když nebudou divadla hrát, celá oblast může časem skončit, varuje divadelnice před omezením kultury. In web ČRo Plus, 29. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zavřít plošně všechna divadla by bylo likvidační, varuje v Pro a proti na Plusu Eva Kejkrtová Měřičková z Asociace profesionálních divadel. Právě k tomu ale vyzval vládu ředitel Divadla Bez zábradlí Karel Heřmánek, a to kvůli obavám ze šíření koronaviru. „Jsou hlasy, které mi dávají za pravdu. Chci hrát, ale nechci riskovat zdraví kolegů,“ vysvětluje.

„Jako asociace se snažíme se vyjednávat hygienické podmínky, aby divadla mohla hrát. Protože pokud divadla hrát nebudou, celá tato oblast kultury může časem skončit,“ vysvětluje v Pro a proti na Plusu výkonná ředitelka a místopředsedkyně asociace Kejkrtová Měřičková.

Naopak Heřmánek zdůrazňuje, že současnou epidemickou situaci považuje za vážnou: „Jako občan a majitel divadla jsem se vyjádřil ke stávajícímu stavu.“

„Myslel jsem tu výzvu sám za sebe. Asi byla chyba, že se můj dopis vůbec dostal na veřejnost, nejspíš to byl nějaký marketingový tah. Ale nemrzí mě to a jsem rád, že se toto téma otevřelo,“ pokračuje herec a ředitel Divadla Bez zábradlí.

„K dopisu mě vedla obava o mé kolegy, zvláště starší herce. Herci, možná jako jediní, při své práci nejsou chráněni před virem. Křičí na sebe, líbají se, mluví na sebe z 20 centimetrů,“ dodává Heřmánek. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)