Xaver a host – Jan Rychlík (2020)

Profesor Jan Rychlík hostem Luboše Xavera Veselého.

Natočeno 2020. Premiéra 28. 9. 2020 (ČRo Region, 25 min.).

Lit.: nwe – Veselý, Luboš Xaver: Historik Jan Rychlík: Bez knížete Václava by se český stát nejspíše neudržel. In web ČRo Region, 28. září 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Profesor Jan Rychlík je odborníkem na moderní dějiny slovanských národů. Specializuje se především na českou a slovenskou historii, pozornost věnuje ale také vývoji balkánských národů. „Byť je Česká republika státem mladým, česká státnost má více než tisíc let,“ upozorňuje.

Dne 28. září si připomínáme úmrtí patrona českého národa sv. Václava. Svátek byl uctíván dokonce už v 19. století za Rakouska-Uherska. Naopak v době Československa ustoupil do pozadí kvůli chybějící svatováclavské tradici na Slovensku.

„Jako český historik ten den ctím. Každý národ a každý stát musí mít nějaký státní svátek, musí mít referenční bod, od kterého se, jak bych řekl, odrazí. Myslím si, že sv. Václav žil tak dávno v minulosti, že to není osobnost, která by mohla nějakým zásadním způsobem českou společnost štěpit,“ říká historik o významné osobnosti našich dějin. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)