Zaostřeno na vymírání druhů (2020)

Připravil Vít Pohanka.

Natočeno 2020. Premiéra 26. 9. 2020 (ČRo Plus, 26 min.).

Lit.: Pohanka, Vít: Vymírání druhů je poprvé důsledkem činnosti živého organismu, který si myslí, že je inteligentní, glosuje vědec Kindlmann. In web ČRo Plus, 26. září 2020  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nevládní organizace i panely odborníků OSN bijí na poplach. Světový fond na ochranu přírody uvádí, že od roku 1970 klesl index biodiverzity na celém světě o dvě třetiny. V tropických oblastech Jižní Ameriky dokonce o 94 procent.

„Vymírání tady bylo vždy. Proti němu působí vytváření nových druhů, často se třeba jeden rozštěpí na dva. Většinou je to v rovnováze, případně takzvaná speciace lehce převládá nad vymíráním. Ale to dnešní vymírání je řádově vyšší, než to, které probíhá neustále. V tom je ten problém,“ vysvětluje v pořadu Zaostřeno Pavel Kindlmann z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Česko taky zastupuje v Panelu OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby.

A je tu ještě jedna věc, která současný pokles biodiverzity odlišuje od těch předchozích. „Poprvé v historii není vymírání důsledkem nějaké přírodní katastrofy, třeba pádu meteoritu nebo výbuchu sopky. Bude výsledkem činnosti živého organismu a dokonce takového, který si o sobě myslí, že je inteligentní.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)