Diagnóza F – Vztahy dětí a rodičů 1/2 (2020)

Připravila Adéla Paulík Lichková. Hovoří psychoterapeutka Martina Richterová Těmínová a psychoanalytička Mirka Chmelíčková.

Natočeno 2020. Premiéra 2. dílu 16. 10. 2020 (ČRo Rádio Wave, 20 min.).

Obsah: 2. Vztahy matek a synů se zdají být jasné. Proč ale některé mámy mají problém syna pustit do světa a proč někteří synové raději bydlí v „mamahotelu“? A co by se syn měl od mámy naučit? Poslechněte si 2. díl speciálu Diagnózy F o vztazích rodičů a dětí.

Lit.: Paulík Lichková, Adéla: Vztahy matek a synů: Když syn objevuje mužský svět, máma by měla ošetřovat rány a nepřekážet. In web ČRo Radio Wave, 16. říjen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zatímco vztahy matek a dcer doprovází pověst něčeho, co je už ze své podstaty komplikované, vztahy matek a synů se zdají být jasnější – narodil se malý princ, radujme se. Pro mámu, která nemá dobré vztahy s muži ve svém životě, ale může být obtížné syna do života nejen adekvátně vybavit, ale i vůbec pustit.

Se synem máma objevuje trochu neznámý svět. „Máme zkušenost s vlastním ženstvím a umíme si představit, co bychom mohly na ty holčičky obléknout a co by je tak asi mohlo bavit, ale u kluků je potřeba víc sledovat, co je baví, na co reagují, co se v tom klukovském světě děje,“ popisuje psychoterapeutka Martina Richterová Těmínová jeden ze základních rozdílů, s nimiž se matky synů a dcer potýkají. 

Jiné je podle ní i to, jak se děti ke svým rodičům vztahují. „Holčičky víc formulují emoce vůči rodičům, ale chlapec si to víc užívá ve spolubytí s tím rodičem. Nastane období, kdy si to syn víc užívá s otcem, protože dělají něco strašně zábavného a někdy i nebezpečného,“ říká Richterová Těmínová. V tu chvíli by to podle ní měla máma pozorovat zpovzdálí a ošetřovat rány. „Máma by u toho měla být, ale neměla by překážet,“ doplňuje psychoanalytička Mirka Chmelíčková. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)