V klidu – Nezůstaňte naštvaní a snažte se vyjít s lidmi (2020)

Už zase nechodíme do školy, vadí to? Jak najít klid v každodenní realitě, kdy se nervózní autority navzájem popírají? Připravila Michaela Sladká.

Hovoří Dalibor Špok.

Natočeno 2020. Premiéra 15. 10. 2020 (ČRo Rádio Wave, 18 min.).

Lit.: Sladká, Michaela: Nezůstaňte naštvaní a snažte se vyjít s lidmi, kteří jsou s vámi v konfliktu, radí psycholog. In web ČRo Radio Wave, 15. říjen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Celou Evropou se šíří vyčerpání z pandemie, pro které má Světová zdravotnická organizace jméno „pandemic fatigue“. Projevuje se tím, že se situací spojenou s koronavirem nechceme zabývat, unavuje nás nebo dráždí. „S nemocí covid-19 jsme na začátku léta mentálně skončili,“ říká psycholog Dalibor Špok. „Věda k naší nelibosti nefunguje tak rychle jako sociální sítě a my se teď musíme smířit s tím, že prostě nevíme, co bude. I když je to psychologicky náročná situace,“ dodává.

„Je tu spousta odborníků, kteří z epidemiologického hlediska dobře vědí, co je teď třeba dělat,“ říká psycholog. „Otázka je, jestli je tu taky dost lidí, kteří jim budou naslouchat. Rozhodnutí příštích dnů jsou nejen zdravotní, ale taky ekonomická a politická,“ vysvětluje Špok.

Psycholog upozorňuje taky na to, že jsme si možná zvykli až příliš klást důraz na kvalitu komunikace v médiích. Vyžadujeme ji podle něj i od lidí, kteří umět dobře komunikovat vůbec nemusí, protože to není jejich oblast a jsou – například – skvělými lékaři. „Vítězí ten, který umí komunikovat, ale to neznamená, že je i expertem na oblast, o které poutavě mluví. Když někdo výborně komunikuje, nemusí to ještě znamenat, že tomu skutečně rozumí,“ říká. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)