Pro a proti – Role prezidenta v době krize (2020)

Prezident Miloš Zeman vyhověl doporučení ministra zdravotnictví Romana Prymuly a hygieniků a přesunul udělování státních vyznamenání na příští rok. Proč prezident tak náhle otočil? A jak hlava státu ovlivňuje náladu ve společnosti v době krize? Připravila a moderuje Karolína Koubová.

Hovoří mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček a mluvčí bývalého prezidenta Václava Klause Tomáš Klvaňa.

Natočeno 2020. Premiéra 23. 10. 2020 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Čihák, Ondřej – Koubová, Karolína:  Ovčáček: „Prezident měl hájit oslavy 28. října do poslední chvíle.“ „Není to lídr,“ kritizuje Klvaňa. In web ČRo Plus,  23. říjen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:   Letošní předávání státních vyznamenání na Pražském hradě nakonec neproběhne kvůli neutěšené epidemiologické situaci, ačkoliv ještě ve čtvrtek na tom prezident Miloš Zeman trval. „Každý den může přinést nové překvapení, nový zvrat a jim musíme přizpůsobovat své jednání i mluvu,“ obhajuje v Pro a proti prezidentovo rozhodnutí jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Hlava státu se tak rozhodla na základě současné epidemiologické situace, tvrdí Ovčáček: „Není důvod k jakýmkoliv rozporům nebo hledání problémů. Ale oslavy jsou ústavní pravomoci, nejsou tedy součástí zákazů. Například také jedná sněmovna a Senát, též na základě ústavní pravomoci.“

Tomáš Klvaňa z New York University Prague změnu prezidentova postoje k uspořádání ceremoniálu nerozumí: „Prezident rozlišuje politické a odborné věci, což v tuto chvíli rozlišit prostě nelze. Epidemická záležitost v Česku má svůj politický rozměr. A když je něco politická záležitost, tak na tom není nic špatného.“

„Ale přesto chci ocenit pana prezidenta, že se nakonec rozhodl ceremoniál přesunout na nějakou lepší dobu. To je moudré rozhodnutí a za to si zaslouží ocenění.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)