Xaver a host – Jan Žižka (2020)

Jan Žižka hostem Luboše Xavera Veselého.

Natočeno 2020. Premiéra 22. 10. 2020 (ČRo Region, 27 min.).

Lit.: nwe – Veselý, Luboš Xaver: Bubeník Jan Žižka: S Karlem Gottem jsem strávil čtvrt století. In web ČRo Region, 22. říjen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit: Původně se chtěl bubeník Jan Žižka věnovat vážné hudbě, ale nakonec dal přednost spolupráci s Karlem Gottem a prožil s ním dlouhých 25 let: „Zažil jsem s Karlem jeho zlatá léta a byla to nádherná doba, nelituji.“

Hudbě se Jan Žižka věnoval od mládí a také ji studoval. „Byl jsem vychován k vážné hudbě. Už jako student pražské konzervatoře jsem chodil vypomáhat do České filharmonie a mým snem bylo s nimi hrát. Ve dvaadvaceti letech mě ale Ladislav Štaidl přijal jako bubeníka do své kapely, která doprovázela Karla Gotta. Hrál jsem v ní teprve asi půl roku, když jsem nečekaně od České filharmonie dostal nabídku, že k nim mohu nastoupit, a to dokonce bez konkurzu. Moc jsem o tom tenkrát přemýšlel, dlouho se rozhodoval, ale nabídku jsem nakonec odmítnul a nikdy jsem toho později nelitoval.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)