Zaostřeno na klimatickou dohodu (2020)

Připravil Štěpán Sedláček.

Natočeno 2020. Premiéra 15. 11. 2020 (ČRo Plus, 26 min.).

Lit.: Sedláček, Štěpán: Čínský plán klimatické neutrality je ten nejambicióznější na světě, myslí si analytik. In web ČRo Plus, 15. listopad 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Bezmála pět let po přijetí Pařížské klimatické dohody stále nejsou jasná všechna pravidla, podle kterých mají země snižovat emise skleníkových plynů.

Pandemie ochromila diplomatická jednání a řady signatářů navíc tento měsíc opustily Spojené státy. Čína, Japonsko a Jižní Korea naopak nově slibují, že stejně jako Evropská unie ve snaze omezit nárůst globální teploty dosáhnou nulových emisí oxidu uhličitého. Ty pod vlivem pandemie koronaviru přinejmenším krátkodobě klesly.

Člověk míní, covid-19 mění

Nebýt pandemie, tak by teď v Glasgow nejspíš vrcholila jednání o mezinárodním obchodu s emisními povolenkami a finanční pomoci chudým zemím postiženým změnou klimatu.

Dějištěm 26. klimatické konference OSN měl být areál Scottish Event Campus. Haly, kde se běžně konají koncerty, výstavy nebo kongresy jsou teď rozdělené bílými přepážkami na malé pokojíky. S pomocí britské armády a zdravotníků se kampus už na jaře změnil na záložní nemocnici pro pacienty s onemocněním covid-19. Setkání politiků, diplomatů, vědců a aktivistů z celého světa by měl areál po odkladu hostit až příští rok v listopadu. (..)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)