Houpačky – Filosofie dětem svědčí (2020)

Jak dětem pomoci rozvíjet jejich talent pomocí filosofického tázání?  Připravil Dalibor Zíta.

Natočeno 2020. Premiéra 2. 12. 2020 (ČRo Rádio Wave, 23 min.).

Lit.: Zíta, Dalibor: Filosofie dětem svědčí. Naučte se, jak ve svém dítěti probudit malého filosofa. In web ČRo Radio Wave, 2. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Filosofické myšlení a tázání u dětí dokáže být překvapivě hluboké a měli bychom ho rozvíjet. Na tuto disciplínu se soustředí celý obor nazývaný zkratkou P4C. Jeho metodou však není nutit děti uvažovat nad zadanými filosofickými otázkami, ale spíš naučit je se správně ptát.

Děti občas umí hloubkou svých myšlenek nebo otázek nečekaně překvapit. Někteří rodiče mají tendenci jim říkat, že na některé úvahy ještě nejsou dost staré. Ve skutečnosti jde ale podle expertů filosofické myšlení rozvíjet už u poměrně malých dětí a vede to k výraznému rozvoji jejich jazykových a intelektuálních schopností, jak zjistil autor programu Filosofie pro děti (P4C) Matthew Lipman, který s tím začal už v šedesátých letech a dnes má následovníky i v Česku. 

Filosof a pedagog Petr Bauman, který koordinuje Centrum filosofie pro děti, říká, že filosofovat se dá i o běžných problémech, se kterými se děti setkávají. „Už třeba dítě v mateřské škole řeší velké filosofické otázky. Například ‚Když mi Franta rozbil autíčko, je to ještě pořád můj kamarád?‘. A pak se může ptát, co to vlastně znamená, že je někdo kamarád? Co to je přátelství?“ (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)