Souvislosti Plus – Rouškaři versus antirouškaři (2020)

Připravil a moderuje Petr Dudek.

Hovoří Ivo Strejček, člen správní rady Institutu Václava Klause; Daniel Hůlka, zpěvák; Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce;  Václav Jabůrek, zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Německu.

Natočeno 2020. Premiéra 2. 12. 2020 (ČRo Plus, 54 min.).

Lit.: lup – Dudek, Petr: Dan Hůlka: Rouškaři proti odpíračům, to je z extrému do extrému. V odmítačích se vzbuzuje pocit viny. In web ČRo Plus, 2. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Česká společnost se opět dělí – tentokrát na ty, co roušky nosí, a na ty, co je kategoricky odmítají. Používání roušek přitom doporučuje i Světová zdravotnická organizace (WHO). „Nejde mi o roušku jako materiál, ale jako o něco, co si pověsím na obličej. Jde mi o to, že se celá společnost posouvá směrem, který vykazuje tendence jít cestou nesvobody, restrikcí, omezování. A to si nepřeji,“ říká v pořadu Souvislosti Ivo Strejček, člen správní rady Institutu Václava Klause.

Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) je „rouškař“ a nařízení vlády respektuje. „Pokud je tady šance, že nošení roušek zabrání šíření epidemie, že v roušce někoho třeba nenakazím, tak mně nedělá problém ji nosit,“ říká vyléčený pacient z nemoci covid-19.

Zpěvák Daniel Hůlka tvrdí, že se z roušek stal podivný symbol.

„Jsou místa, kde je roušky potřeba nosit, ale, a utvrzuje mne v tom spousta lékařských studií, že dlouhodobé nošení roušky všude, třeba venku, je podle mě nesmyslné – navíc i zdraví škodlivé.“

Podle něj jsou místa, kde „může rouška něčemu pomoct, ale nosit je celou dobu vevnitř i venku mi přijde jako totální nesmysl.“ Stejně jako „trápení dětí ve škole“.

Primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová zpěvákova slova o škodlivosti roušek zpochybňuje: „Myslím, že tak to není. Lidé, kteří jsou třeba alergici nebo mají ekzémy, to mohou řešit typem roušky. Ale nevím, na jakém podkladě by roušky mohly někoho ohrožovaly,“ říká. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)