Zaostřeno na Ježíška (2020?)

Lucie Vopálenská zaostřila na historii i současnost zobrazování Ježíška.

Natočeno 2020 (?). Repríza 2. 12. 2020 (ČRo Plus, 20 min.).

Lit.: sch – Vopálenská, Lucie: Čekáte na Ježíška? Jak podle dětí vypadá? In web ČRo Plus, 2. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Drtivá většina našich domácností očekává Ježíška. Jeho podoba je však silně ovlivněna globálním marketingem a zdejší tradiční tajemný dárkonoš, zdá se, prohrává nerovný boj se svými tlustšími vousatými konkurenty.

Šestileté Aničce nosí dárky Ježíšek. „Je to chlapeček. Třeba blonďatý. Má takový hadr na sobě, takový modrobílý.“ Jak nosí dárky? „Musí si dávat pozor, asi možná přes dárky vůbec nevidí. Nevím, proč se mu říká Ježíšek, když to není ježek. Třeba má rád ježky?“

Právě na nejmenší se o Vánocích roku 1952 obrátil Antonín Zápotocký v památném rozhlasovém projevu, ve kterém chudý Betlém s jesličkami odmítl: „Nastaly mnohé převraty. Ježíšek vyrostl, zestaral, narostly mu vousy a stává se z něho Děda Mráz. Nechodí nahý a otrhaný, je pěkně oblečený v beranici a kožichu. Nazí a otrhaní nechodí již dnes také naši pracující a jejich děti. Děda Mráz přijíždí k nám od Východu.“ (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)