Reportáže Radiožurnálu – Platforma Zachraň pivo pomáhá snižovat ztráty malých pivovarů (2020)

Připravil Vojtěch Koval.

Hovoří s.

Natočeno 2020. Premiéra 2. 12. 2020 (ČRo 1 Radiožurnál, 3 min.).

Lit.: Koval, Vojtěch: K lidem místo do kanálu. Díky platformě Zachraň pivo přežila koronavirovou krizi řada minipivovarů. In web ČRo 1 Radiožurnál, 2. prosinec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Hospodští netrpělivě vyhlížejí čtvrteční ráno, kdy budou moct znovu otevřít a trochu smazat ztráty způsobené koronavirovými opatřeními. Třeba pivovary už teď ví, že jejich ztráta bude letos výrazná. Velké značky podle odhadů Českého svazu pivovarů a sladoven přijdou o pětinu tržeb, minipivovary zhruba o 30 procent. Za to, že jejich ekonomický propad není ještě větší, vděčí malí pivovarníci platformě Zachraň pivo, na které zákazníci mohli pivo kupovat často přímo u zdroje.

V hostomickém pivovaru vaří klasickou českou desítku, dvanáctku a tmavou čtrnáctku. V místní nálevně byli schopní dosáhnout až 50 procent celkového prodeje. „Zvlášť v létě je to tady turisticky velice vyhledávaná lokalita,“ doplňuje místní sládek Štěpán Kříž.

Malý pivovar byl před koronakrizí hendikepovaný i tím, že až do jara nedělal pivo jinak než v sudech. Zákazníci si ho tedy mohli koupit jedině jako celý sud nebo čepované. „Sudové pivo se ale najednou zastavilo, takže jsme museli narychlo vymýšlet, jak ho budeme dodávat dál. Nejrychlejší řešení byly PET lahve, které nás na jaře zachránily,“ připouští. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)