Xaver a host – Jožka Šmukař (2021)

Jožka Šmukař hostem Luboše Xavera Veselovského.

Lit.: JMys – Veselý, Luboš Xaver: Jožka Šmukař: O českou a moravskou lidovou písničku strach nemám. In web ČRo Region, 19. leden 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zpěvák Jožka Šmukař původně vystudoval hotelovou školu, ale nakonec u něj převážila láska k lidovým písním a stal se muzikantem. Od roku 1981 vystupoval s kapelou Moravanka, o několik let později se stal spoluzakladatelem Moravěnky a v současnosti hraje s vlastní cimbálovkou. Je také známým vinařem.

Jožka Šmukař pochází z moravské vinařské rodiny, a proto není divu, že k lidovým písničkám a vinařství našel vztah už v dětství, patří to podle něj k sobě. „Hudba a víno jsou spojené nádoby. Když naši předkové vyráběli víno, tak se scházeli ve sklepích a tam se vymýšlely a zpívaly písničky. My jsme v mládí ve sklípku nepili, ale hlavně jsme se tam učili zpívat.“

Do vinaření pronikl Jožka Šmukař už jako dítě. Jeho děda i tatínek byli vinaři, a tak musel pomáhat při péči o vinohrad a výrobě vína, i když ho to zpočátku příliš nebavilo. Později je plně zastoupil. Dnes víno už jenom vyrábí, protože po srdeční příhodě před několika lety musel těžkou fyzickou práci na vinohradě omezit. „Dělám víno jako jeden ze svých obrovských koníčků, aby se na něm moje dušička podepsala. Přesně vím, odkud své hrozny mám. A vše probíráme při setkáváních s kamarády vinaři, tam je totiž to nejkrásnější, že se říká pravda,“ přibližuje svůj vztah k vinařství Jožka Šmukař. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)