Pro a proti – Nový prezident USA Joe Biden (2021)

Demokrat Joe Biden se dnes stane prezidentem rozdělených a s epidemií bojujících Spojených států. Podaří se mu – s podporou demokraty ovládaných obou komor Kongresu – prosadit během čtyř let jeho agendu? Jak velkou překážkou bude, že ho značná část Trumpových voličů nepovažuje za právoplatného prezidenta? A co vztah s Evropou? Mohou si být lídři EU a NATO po útoku na Kapitol jisti silou americké demokracie a amerického globálního vlivu? Připravila Karolína Koubová.

Hovoří editor CNN Prima News Matyáš Zrno a analytik zahraničního dění z Deníku Referendum Petr Jedlička.

Natočeno 2021. Premiéra 20. 1. 2021 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: Čihák, Ondřej – Koubová, Karolína: Po Trumpovi zbydou rozeštvanost, lež a USA v krizi s podlomenou ekonomikou, míní analytik Jedlička. In web ČRo Plus,  20. leden 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ve středu se Joe Biden oficiálně stává 46. prezidentem USA a přebírá hluboce rozdělenou zemi. „Bidenovo prezidentství může být úspěšné, pokud tento bude umírněným a centristickým demokratem, který odolá tlaku levého křídla demokratické strany,“ říká v Pro a proti editor CNN Prima News Matyáš Zrno. Analytik Deníku Referendum Petr Jedlička vidí jako hlavní Bidenův úkol zvládnout pandemii a posílit ekonomiku: „Pokud to zvládne, tak sjednocovací impuls pro společnost bude silný.“

Zrno připomíná, že Trump sice nikdy neovládl republikánskou stranu, ale ovládl její voličskou základnu: „Establishment strany se s ním proto snažil nějak vyjít, ale po útocích na Kapitol napětí vyhřezlo. Nezapomeňme, že republikánští politici násilnosti ihned odsoudili, ale Trumpovi to trvalo výrazně déle.“

Podle Jedličky republikánský mainstream končícímu prezidentovi Donaldu Trumpovi ustupoval a s výjimkami jednotivců ho nekritizoval.

„Dokonce skousl i tu obrovskou lež o zfalšovaných volbách, vystoupil proti němu až při vpádu do Kapitolu. Takže republikáni, a teď nemluvím o trumpistech, si za hrůzu v republikánské straně můžou sami tím právě čtyřletým mlčením a kýváním,“ zdůrazňuje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)