Mozaika – Básník John Keats 1/5 (2021)

Pětidílný cyklus se vrátí do Keatsova dětství, nahlédne, jak mu šlo od ruky řemeslo chirurga, které chyby udělal při vstupu na literární scénu, proč se neprodávala jeho poezie, jak fungovala dobová literární kritika a nakolik byl rozporuplný jeho vztah k ženám. Připravily Šárka Jančíková a historička Marie Michlová.

Natočeno 2021. Premiéra 22. 2. 2021 (ČRo 3 Vltava).

Obsah: 1. Tak málo času. Od chirurgie a farmacie k získání literárního agenta – 2. Báseň Endymion, která po svém vydání vzbudila kontroverze, je dodnes nejcitovanější z Keatsova díla – 3. Básník, který toužil zanechat stopu ve světě, kde anonymní díla hodnotí anonymní recenzent – 4. Zamilovaný básník ztrácí sám sebe. Kdo se nejvíc hodí pro roli fatální ženy churavého poety? – 5. Ten, jehož jméno bylo vepsáno do vody. Poetický náhrobek, na němž se odráží hořkost v srdci

Lit.: Jančíková, Šárka: Podepsal svou poezii, ale hrob si přál bezejmenný. Dětství, tvorba, divoký boj s kritiky, rozporuplný vztah k ženám i brzká smrt Johna Keatse. In web ČRo 3 Vltava, 23. únor 2021 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Od smrti britského básníka Johna Keatse uplyne v těchto dnech již 200 let. Ačkoli zemřel mladý s pocitem, že jeho dílo zůstalo nedoceněno, úvodní verše z jeho Endymionu dnes zná téměř každý vzdělaný Angličan.

Na jeho náhrobku na protestantském hřbitově v Římě bychom marně hledali jeho jméno, nápis praví jen: “Mladý anglický básník, jehož jméno bylo vepsáno do vody”. Tak Keats vnímal sám sebe, jako člověka, který se po svém zániku rozplyne v dlouhých lidských dějinách. Chtěl zanechat odkaz, památku na sebe pro budoucí generace, ale byl přesvědčen, že se mu to nepodařilo. Dnes však místo jeho posledního odpočinku navštěvují tisíce příznivců z celého světa. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)