Plus Speciál – Den s rokem s covidem: Kde budeme za rok? (2021)

Den s rokem s covidem: Kde budeme za rok? Co v Česku dlouhodobě nefunguje? A co je potřeba pro to, aby český stát i česká společnost zvládla pandemii lépe? Ptá se Karolína Koubová.

Hosté: Michal Bláha – Hlídač státu, Simona Bagarová – zakladatelka Managementu pro neziskovky, Petr Koubský – deník N.

Natočeno 2021. Premiéra 1. 3. 2021 (ČRo Plus, 17:33 h.).

Lit.: Koubová, Karolína: Bláha z Hlídače státu: Máme statickou státní správu a populistické politiky, proto tu je čtvrtá vlna. In web ČRo Plus, 1. březen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Za poslední rok jsme se dozvěděli o českém státu zejména to, že neumí reagovat na nenadálé události. Překvapené byly všechny země, ale ty úspěšné se dokázaly rozhodovat podle toho, jak se koronavirus chová, dokázaly pracovat s daty. K tomu u nás nedošlo a zdá se, že jarní úspěch byl spíš náhodou. Dnes jsme asi jediná země, která má čtvrtou vlnu,“ říká zakladatel projektu Hlídač státu Michal Bláha.

„Česká státní správa je u nás velmi statická, špatně se přizpůsobuje a není motivovaná k tomu, aby se dokázala rychle změnit. A když k tomu přidáte politiky, kteří reagují jen na nastálou situaci a jednají populisticky, dojde k mimořádně špatné situaci, ve které jsme,“ hodnotí Bláha.

Kritický je i redaktor Deníku N Petr Koubský: „Co se nejvíc ukázalo, je, že česká společnost v zátěžové zkoušce neobstojí. Nedovede se dobře chovat, dobře reagovat. Velká část společnosti se chová sobecky a nezodpovědně. Stačí, aby vládní opatření nedodržovalo deset patnáct procent lidí a v pandemii v tom lítáme všichni.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)