Portréty – Karel Lažnovský (2021)

Před 115 lety, 8. března 1903, se narodil Karel Lažnovský. Novinář, který nejprve psal pro Rudé právo a byl členem komunistické strany, po roce 1939 už ale na stránkách Českého slova vyzýval Čechy k oddanosti Adolfu Hitlerovi. Zemřel za zvláštních okolností v říjnu 1941. Příběh kolaborujícího novináře připomenou historik Jan Boris Uhlíř a David Hertl.

Natočeno 2021. Premiéra 4. 3. 2021 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.).

Lit.: Hertl, David: Od komunismu to byl k nacismu pro Lažnovského jen krůček. In web ČRo Plus, 4. březen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Před 115 lety, 8. března 1906, se narodil Karel Lažnovský. Novinář, který nejprve psal pro Rudé právo a byl členem komunistické strany. Po roce 1939 už ale na stránkách Českého slova vítal nacistický plán takzvané nové Evropy a vyzýval Čechy k oddanosti Adolfu Hitlerovi. Zemřel za zvláštních okolností v říjnu 1941. (…)

Protektorátní novinář aktivně spolupracující s nacistickými okupanty Karel Lažnovský, si v jednom z dopisů tak trochu předpověděl osud:

„Význační spisovatelé bývají vždy ve své velikosti uznáváni až po letech, často příliš pozdě, a oslavováni jako národní hrdinové. Tak tomu bylo u nás vždy: hanět, nenávidět, pošpinit a poplivat za živa a po smrti uznávat, oslavovat a vynášet do nebes, to je rys české povahy.“

Lažnovský, v posledních letech života zaplavován anonymními dopisy, ve kterých ho pisatelé odsuzovali za jeho podlézavé psaní oslavující nacisty, se opravdu „proslavil“ až po smrti – a to právě jen tou smrtí. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)