Plus Speciál – Čína a Hongkong (2021)

Po rozsáhlé razii proti demokratickým aktivistům v Hong Kongu oznámila Čína, že plánuje změnit volební systém v tomto městě. Komunistické vedení vše odůvodňuje potřebou přinést stabilitu. Znamená to, že obyvatelé Hong Kongu musejí zapomenout na myšlenku svobodného života a okolní svět musí jen přihlížet, co Čína s Hong Kongem udělá? Moderuje Jan Bumba.

Hosty byli Olga Lomová, Katedra sinologie při Filozofické fakultě Univerzity Karlovy;  Bořivoj Hnízdo, Katedra anglofonních studií při Metropolitní univerzitě Praha; Cyril Svoboda, ředitel Diplomatické akademie.

Natočeno 2021. Premiéra 5. 3. 2021 (ČRo Plus, 8:10 – 8:34 h.; 22 min.).

Lit.: Bumba, Jan – Marková, Zuzana: Čína se bojí, že Hongkong nakazí demokracií celou zemi, hodnotí kroky Pekingu sinoložka Lomová. In web ČRo Plus, 5. březen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Čína chce změnit volební systém v Hongkongu. Volební komise by měla mít právo vybírat kandidáty, přičemž hlavním kritériem bude „vlastenectví“. V tomto ohledu ale dochází k manipulaci veřejným míněním, vysvětluje Olga Lomová z Katedry sinologie při Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Peking totiž spojuje sounáležitost s Čínou se sounáležitostí s Komunistickou stranou Číny. „V tom případě skutečně velké množství lidí v Hongkongu nejsou v pekingské perspektivě vlastenci.“

V Čínské lidové republice aktuálně fungují dva systémy, protože mezinárodní úmluva z 90. let zaručila Hongkongu jistou míru nezávislosti. „Od roku 1997 existoval právní rámec, který dával Hongkongu v mezinárodním společenství status území s velkými svobodami a potenciálem pro byznys,“ připomíná sinoložka.

Podle ní tak Čína dnes svým přístupem porušuje mezinárodní úmluvu a zákony. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)