Mezinárodní den žen za socialismu: budovatelky, matky i hospodyňky (2021)

Velkolepé oslavy, dojemná přání dětí maminkám i vynucená pozornost k partnerkám. Takový byl Mezinárodní den žen za minulého režimu. Svědčí o tom i dlouhé hodiny nahrávek z rozhlasového archivu. Všechny si je poslechla a to nejlepší vám v pořadu Archiv Plus nabídne Veronika Kindlová.

Repríza 8. 3. 2021 (ČRo Plus, 10:10 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus. Repríza 8. 3. 2023 (ČRo Plus) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Kindlová, Veronika: Mezinárodní den žen za socialismu: budovatelky, matky i hospodyňky. In web ČRo Plus, 8. březen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jedním z hlavních svátků minulého režimu byl bezesporu Mezinárodní den žen. Volno sice nebylo, ale oslavy MDŽ byly natolik mohutné, že je nešlo přehlédnout. Archiv Českého rozhlasu uchovává řadu nahrávek, které podoby těchto oslav zachycují.

Oslavy MDŽ za minulého režimu měly několik rovin. V té první, oficiální, se žena oslavovala především jako pracující, jako bojovnice za socialismus a mír.

Její vrcholnou událostí bylo setkání delegace vybraných žen s prezidentem, nejvyššími představiteli vlády a komunistické strany. Odehrávalo se v předvečer MDŽ na Pražském hradě a rozhlas z něj pravidelně přinášel reportáže.

Jejich součástí byly rozhovory s pozvanými ženami. „Já jsem členkou JZD Sluštice, dělám u prasnic, mám hezký výsledky… mám dvaatřicet nula šedesát tři na jednu ustájenou prasnici a žádnej mě nedohoní,“ vysvětlovaly v nich ženy reportérům, čím si setkání s prezidentem zasloužily. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)