Večer na téma – Uhelné doly kulturou se rozechvěly aneb Literární testament ostravsko – karvinského revíru (2021)

Epitaf z černého uhlí. Připravil Ivan Motýl. Dramaturgie Eva Lenartová. Hudební spolupráce DJ Strachkvas. Zvuk Marek Hoblík. Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje David Viktora a Eva Lenartová.

Nastudovala Ostrava v roce 2021. Premiéra 7. 4. 2021 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 105 min.).

Lit.: Motýl, Ivan – ele (= Lenartová, Eva): Uhelné doly kulturou se rozechvěly aneb Literární testament Ostravsko-karvinského revíru. In web ČRo 3 Vltava, 7. duben 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nejen Bezruče, ale i mnohé další hornické inspirace v české literatuře připomene pořad Uhelné doly kulturou se rozechvěly aneb Literární testament Ostravsko-karvinského revíru. Ve dvouhodinové koláži Ivana Motýla jde totiž o pátrání po uhelném prachu na stránkách knih. Epitaf z černého uhlí poslouchejte on-line.

V pořadu zazní ukázky z děl Jana Balabána, Františka Sokola Tůmy, Petra Bezruče, Vojtěcha Martínka, Ladislava Třeneckého, Petra Čichoně, Jaroslava Šulce, Ladislava Vrchovského a původní text Jiřího Váni Stigena. Ve výpovědích a autorském čtení uslyšíme antikvářku Danu Struhalovou, literární historiky Ivu Málkovou a Jana Maluru, básníky Petra Hrušku, Romana Polácha, Ondřeje Hložka, Radovana Jursu, Marka Pražáka a Jana Krupu, hudebníka Lukáše Balabána, prozaiky Petra Čichoně a Ladislava Vrchovského a také horníky Ostravsko-karvinského revíru. V archivních záběrech se přidají Zdeněk Štěpánek a Marie Glázrová. (…)

Ostravská beletrie je od svého počátku křtěna krví, uhlím a rozžhavenou ocelí. Jestliže na počátku ostravské poezie inspirované hornictvím stojí Petr Bezruč, pak průkopníkem velké hornické prózy byl František Sokol Tůma. „Ne že by se před ním hornické tematice v Ostravě nevěnoval žádný jiný prozaik, Sokol Tůma ale k tématu přistoupil opravdu důkladně. Se všemi sociálními jevy, které tuhle práci doprovázely. S těžkou dřinou souvisel alkoholismus, dramatické osudy hornických žen, důlní neštěstí. Tůma dokázal podat obraz Ostravska podobně naturalisticky až démonicky jako slavný francouzský spisovatel Émile Zola,“ přemítá Jan Malura, vedoucí katedry české literatury na Ostravské univerzitě. Podle Malury se na románové ságy Františka Sokola Tůmy snaží navázat Karin Lednická karvinskou havířskou trilogií Šikmý kostel, ale jejímu dílu schází naléhavost předchůdce. Jan Malura jmenuje ještě dva autory, kteří dokázali stvořit hodnověrné prózy s hornickou inspirací, Vojtěcha Martínka a Ladislava Třeneckého. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)