Dnešní Plus – Bojovaly, ale neví se o nich (2021)

Co všechno nevíme o roli žen nejen v dělnickém hnutí? Odpoví reportáž, kterou připravil Filip Rambousek.

Hovoří historička Susan Zimmermannová.

Natočeno 2021. Premiéra 11. 5. 2021 (ČRo Plus, 4 min.) v cyklu Dnešní Plus.

Lit.: Rambousek, Filip: Bojovaly, ale neví se o nich. Mlčení o roli žen v boji za pracovní podmínky má prolomit nový výzkum. In web ČRo Plus, 11. květen 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Osmihodinová pracovní doba, podpora v nezaměstnanosti nebo důstojné pracovní podmínky. To, co dnes považujeme za samozřejmé, nevzniklo samo od sebe, ale zásluhou mnoha organizací i jednotlivců – a to včetně žen. Jejich přínos v boji za lepší pracovní podmínky ale není dostatečně probádaný. Změnit by to měl velký výzkumný projekt, na kterém pracuje skupina historiček ze Středoevropské univerzity.

Vedoucí výzkumného týmu Susan Zimmermannová ze Středoevropské univerzity se dějinami práce zabývá dlouhodobě. Loni navíc získala prestižní pětiletý grant Evropské výzkumné rady, takzvaný ERC grant, díky kterému hodlá zmapovat roli žen v boji za lepší pracovní podmínky ve střední a východní Evropě.

Přestože i v tomto regionu došlo po roce 1989 k nárůstu zájmu o historii ženských hnutí, zdaleka ne všem se dostalo odpovídající pozornosti.

„Existuje skupina žen, která je v rámci výzkumu ženských hnutí a organizací na okraji badatelského zájmu. Pokud jde o výzkum před rokem 1948, ale také po roce 1989, tak to, co tam obvykle nenajdete, je působení žen, které byly nějak spjaté s dělnickou třídou – v tom nejširším slova smyslu,“ říká Susan Zimmermannová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)