Houpačky – Strach (2021)

„Rozhodně strach nikdy nezlehčujme,“ varuje psycholožka. „Noční můry a děsy jsou zdviženým prstem, že se něco děje,“ říká. Kdy je čas na odbornou pomoc? Co se stane, když dítě pochopí, že jednou zemře? A můžeme předat dětem svou fobii z pavouků? Poslechněte si Houpačky o strachu dětí, o strachu rodičů, o jejich propojení i o fobii z knoflíků. Rozhovor připravila Michaela Sladká.

Hovoří dětská psycholožka Lucie Kotková.

Natočeno 2021. Premiéra 15. 9. 2021 (ČRo Rádio Wave, 23 min.).

Lit.: Sladká, Michaela: „Dávej pozor, nelez tam, něco se ti stane!“ Strach mají rodiče i děti. Jak s ním nakládat? In web ČRo Radio Wave,  15. září 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Strach je součástí našeho života a jeho úkolem je chránit nás před nebezpečím. Do života dětí vstupuje prakticky hned po narození a od této doby je třeba se s ním nějak popasovat. „Odstíny strachu cítí i malá miminka,“ říká dětská psycholožka Lucie Kotková.

„Rodiče někdy dělají jakoby nic. Bojí se, že když budou s dětmi o strachu mluvit, zhorší to,“ popisuje Kotková své zkušenosti z praxe. Podle ní je přitom důležité s emocí strachu dítě seznámit a ukázat mu, jak s ním nakládat.

„Nemusím to jako rodič vyřešit. Mým úkolem je dát podporu a ukázat, že tu jsem, beru situaci vážně a věřím, že dítě dokáže svůj strach jednou překonat,“ nabízí psycholožka cestu.

Do života dětí vstupují i vývojové strachy. „Přijdou a odejdou, my je rozhodně zaznamenáme. První je strach ze ztráty kontaktu, kolem osmého měsíce se objevuje strach z cizích lidí. U batolat přichází strach z odloučení, říkám tomu čas otevřených dveří od záchodu. Kolem tří let přicházejí bubáci a strašidla a strach ze tmy,“ vyjmenovává odbornice.

„Strach musíme stejně jako všechny další emoce brát vážně. Dítě se naším zlehčováním bát nepřestane, jen se bude cítit samo,“ varuje. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)