Osobnost Plus – Linda Sokačová (2021)

Linda Sokačová, ředitelka české pobočky Amnesty International. Ve svých pětadvaceti letech ukončila na Mezinárodní den žen členství v anarchofeministické skupině. Coby vystudovaná socioložka a odbornice na sociální politiku dlouho pracovala v neziskovém sektoru, na Ministerstvu práce a sociálních věcí a teď zakotvila v Amnesty International. K tématu lidských práv se prý dostala přes punk. Co je na tom pravdy? Přišla během svého působení na ministerstvu na něco, co před tím nevěděla? A jak se jí osobně dotkla kauza Alexeje Navalného, když ho organizace v jednu chvíli vyřadila ze seznamu vězňů svědomí? Moderuje Lucie Vopálenská.

Natočeno 2021. Premiéra 17. 9. 2021 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: lup – Vopálenská, Lucie: Je skandální, když ombudsman odmítá bránit práva Romů, zlobí se ředitelka Amnesty International Sokačová. In web ČRo Plus, 17. září 2021 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: „Pokud se začneme na lidská práva dívat politickým prizmatem a ne odborným, tak se může stát, že budou časem porušována práva seniorů a nikdo se jich nezastane. Protože ochránce práv si bude myslet, že to není téma ve společnosti,“ nastiňuje ředitelka české pobočky Amnesty International Linda Sokačová. V jednom z podcastů Amnesty International totiž sama upozorňuje, že se hranice lidských práv proměňují už i v Evropě a i v Česku se může významně zhoršovat.

„Mám obavy. Myslím, že se věci mohou změnit, takže musíme dávat pozor a hlídat to. Situaci v Polsku nebo Maďarsku jsme opravdu vzdáleni mílovými kroky, ale pokud se podíváme na úřad ombudsmana, tak tam jsme velmi blízko k tomu, co se v Polsku nebo Maďarsku už děje. Protože je dost skandální, když veřejný ochránce práv odmítá bránit práva některých skupin obyvatel, konkrétně Romů,“ vysvětluje.

Funkci ombudsmana zastává od loňského února Stanislav Křeček. Ředitelka Sokačová upozorňuje i na jeho další vyjádření.

„Třeba postavení LGBT a i další. Tady už naše obavy nabývají konkrétních rámců. Ve výsledku je to špatně pro všechny, protože jakmile se tento úřad nedívá prizmatem lidských práv, ale soukromých názorů, tak se to může obrátit i proti seniorům či lidem se zdravotním postižením. Pro které hraje tento úřad velkou roli, respektive pro jejich práva.“(…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)