Mozaika – Picasso na Riviéře 1/? (2021)

Po stopách geniálního malíře v jižní Francii. Připravila Magdaléna Rejžková.

Natočeno 2021. Premiéra 25. 10. 2021 (ČRo 3 Vltava).

Obsah: 1. Antibes a Picassovo muzeum – 2. Picasso a Vallauris – 3. Picasso a kaple

Lit.: Rejžková, Magdaléna: Picasso na riviéře. Vydejte se po stopách geniálního malíře v jižní Francii. In web ČRo 3 Vltava, 25. říjen 2021 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Nejenom s rodným Španělskem, ale i s Francií je neodmyslitelně spjata tvorba malíře Pabla Picassa. Kromě Paříže hledal inspiraci na březích Středozemí – v mytologii, v azurovém moři i v místních lidech. Pojďte se s námi podívat na místa, kde umělec na riviéře tvořil.

V našem seriálu se vypravíme do města Antibes na hrad Grimaldi, kde Picasso několik měsíců po válce žil a tvořil a kde se dnes nachází muzeum nesoucí jeho jméno. Podíváme se i do hrnčířského města Vallauris, kde zase objevil keramický ateliér Madoura a v keramice našel spojení malby a sochařství. S místními se spřátelil natolik, že ho dokonce požádali, aby vyzdobil tamní nepoužívanou kapli. I tu navštívíme a prohlédneme si jedinečné umělecké dílo Válka a mír. Picasso trávil čas i v Cannes, Mougins nebo ve Vauvenargues, místa jeho pobytu ale dnes veřejnosti přístupná nejsou, k vidění už tak zůstávají pouze na jeho obrazech.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)