Houpačky o chválení a hodnocení (2021)

Proč ale Mikuláše s čerty nezavrhovat? Co je špatného na „šikulkách“? Jak reflektovat školní pětistupňové hodnocení? Houpačky o chválení a hodnocení. Připravila Michaela Sladká.

Natočeno 2021. Premiéra 24. 11. 2021 (ČRo Rádio Wave, 27 min.).

Lit.: Sladká, Michaela: V postavách Mikuláše a čerta si zahráváme se silnými věci, dítě v pytli je na pomezí týrání. In web ČRo Radio Wave, 24. listopad 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Výhružky trestem, strašení nadpřirozenými bytostmi nebo obecně to, že dítě cítí děs, nevede k nápravě, kterou si od toho slibujeme. Někdo se zhroutí, někdo se brání ještě větší agresí,“ komentuje mikulášskou tradici terapeut a lektor Jan Vávra.

„Možná je to tradice, nad kterou ani nepřemýšlíme, zahráváme si ale se silnými věcmi. Například odnášení dítěte čertem v pytli, u čehož se tváříme, že je to doopravdy, už je na pomezí týrání. A pokud se v danou chvíli dítěte nezastaneme, můžeme poškodit i náš vzájemný vztah. Hrajeme si s traumatem,“ říká.

Jak správně a srozumitelně chování dětí hodnotit a jak je chválit? Rodičovská pochvala může být vyjádřením našich pozitivních emocí – líbí se nám obrázek, máme radost ze sportovního výkonu, z jedničky z matiky. Podle terapeuta Jana Vávry ale může být i manipulací, nástrojem. „Odměňujeme pochvalou nějaké chování – chceme ale dítě aktivovat, nebo přimět, aby svoje chování opakovalo?“ zamýšlí se. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)