Historie Plus – České kuchyně v první polovině 19. století (2021)

Premiéra magazínu Historie Plus zamíří do českých kuchyní v první polovině 19. století, v době, kdy žila Magdalena Dobromila Rettigová, autorka slavné české kuchařky. Připravil Vít Pohanka.

Natočeno 2021. Premiéra 27. 11. 2021 (ČRo Plus, 16:33 h.; 26 min.). Repríza 24. 12. 2023 (ČRo Plus, 15:33 h.).

Lit.: Pohanka, Vít: Řekni mi, co jíš aneb Dějiny očima Magdaleny Dobromily Rettigové. In web ČRo Plus, 24. prosinec 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, kdo jsi“. Autorem tohoto výroku byl francouzský revolucionář, právník, myslitel, ale hlavně milovník dobrého jídla a pití Jean Anthelme Brillat-Savarin. V pořadu Historie Plus na ten citát tak trochu navazuji. Zjišťuji, co jedli naši předci v 19. století, co to vypovídalo o jejich postavení ve společnosti, životním stylu a povaze.

A vycházím přitom obrazně řečeno z díla autorky asi nejslavnější kuchařky v českých dějinách: Magdaleny Dobromily Rettigové.

Psal se rok 1785 a Vídní zněla Mozartova hudba. Císař Josef II. vydal toleranční patent a na panství ve Všeradicích kousek od Berouna se narodila Magdalena Artmannová.

Dětství moc radostné neměla, tatínek umřel, když jí bylo sedm a s maminkou se nejdřív v Plzni a potom v Praze protloukaly všelijak. Nicméně vyrůstala v době, kdy josefínské reformy umožnily rozvoj měšťanské společnosti a kultury, a to mělo hrát v roli v jejím budoucím životě.

V 18 letech se provdala za právníka ale také českého vlastence Jana Aloise Sudiprava Rettiga. Pod jeho vlivem začala používat krásné slovanské prostřední jméno Dobromila. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)