Téma dne – Česko a vývoj na Ukrajině (2022)

Česká republika daruje Ukrajině 4000 dělostřeleckých granátů za asi 37 milionů korun. Na středečním jednání o tom rozhodla vláda. Česko chce darem posílit obranyschopnost Ukrajiny. Zároveň – Česko a Slovensko budou na Ukrajině koordinovat svůj postup, tento týden se na tom shodli ministři vnitra. Jakým důsledkům by v případě války na Ukrajině čelily země na východní hranici EU a NATO? Jsou Polsko nebo Slovensko připraveny na případnou migrační vlnu lidí prchajících před válkou? Moderuje Jan Burda.

Hosty byli David Stulík, analytik Bezpečnostního centra Evropské hodnoty, bývalý diplomat, bývalý mluvčí zastoupení EU v Kyjevě; Martin Klus, státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí a evropských záležitostí; Jan Schroth, poradce OECD pro migrační politiku, bývalý projektový manažer české kanceláře Mezinárodní organizace pro migraci.

Natočeno 2022. Premiéra 27. 1. 2022 (ČRo Plus, 8:10 h.; 21 min.).

Lit.: marz – Burda, Jan: Putin promeškal správný moment překvapení. A navíc se mu podařilo sjednotit Západ, tvrdí analytik Stulík. In web ČRo Plus, 27. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Napětí na ukrajinské hranici s Ruskou federací nepolevuje. Česká vláda proto ve středu rozhodla o předání čtyř tisíc dělostřeleckých granátů Ukrajincům pro potřebu obrany. Analytik Bezpečnostního centra Evropské hodnoty a bývalý diplomat David Stulík ale věří, že se s postupujícím časem pravděpodobnost většího konfliktu snižuje. „Prezident Vladimir Putin a jeho generálové promeškali správný moment překvapení,“ soudí.

Host Tématu dne upozorňuje, že ruští vojáci jsou mimo kasárna kdesi v polích už dva měsíce a každým dalším dnem se snižuje jejich morálka a odhodlanost k válčení. „Nějaký menší vojenský konflikt ale vyloučit nemůžeme,“ dodává. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)