Dopolední Region – Dagmar Lieblová (2022)

Vzpomínky Dagmar Lieblové. Rozhovor připravila redaktorka Markéta Vejvodová.

Natočeno 2022. Premiéra 27. 1. 2022 (ČRo Region, 3 min.).

Lit.: Vejvodová, Markéta: Paní Dagmar Lieblová byla jednou z mála, kterým se podařilo přežít Osvětim. Díky chybě tisku. In web ČRo Region, 27. leden 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Paní Dagmar Lieblová z Kutné Hory jako jediná z rodiny přežila transporty z Terezína do Osvětimi. Jako patnáctiletá měla štěstí. Díky chybně zapsanému datu narození unikla plynovým komorám a byla nasazená na odklízecí práce do Hamburku. Otřesné podmínky nakonec málem nepřežila. Později se stala dlouholetou předsedkyní Terezínské iniciativy.

Dne 27. ledna si každoročně připomínáme Mezinárodní den památky obětí holocaustu. Toto datum bylo vybráno záměrně. Přesně 27. ledna 1945 byl Rudou armádou osvobozen vyhlazovací tábor v Osvětimi – Birkenau.

Během druhé světové války bylo nacisty zavražděno 6 milionů Židů a statisíce Romů. Přesně před 80 lety – v průběhu roku 1942 – proběhla většina deportací do Terezína, kde byli Židé soustřeďováni do doby, než se na východě Evropy dostavěly vyhlazovací tábory. Koncem roku 1942 už nikdo z židovských rodin na své adrese nebyl k nalezení. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)