13+ – Česko ve vlně omikronu, památka obětí holokaustu (2022)

Připravil Filip Breindl.

Hovoří Filip Breindl – moderátor, Václav Hořejší – imunolog, Ústav molekulární genetiky AV ČR, David Maxa – rabín.

Natočeno 2022. Premiéra 27. 1. 2022 (Rádio Proglas, 13:05 h.).

Lit.: Breindl, Filip: Rabín Maxa: V každé generaci se najde nebezpečí, že člověk zapomene na svou lidskost. Pořad v souvislostech. In web Radio Proglas, „Připomínám si samozřejmě členy své rodiny, prababičku, pratetu, které byly zavražděny v průběhu šoa. Vzpomínám zároveň na svého tatínka, kterému se podařilo šoa přežít díky pomoci dobrých lidí v úkrytu na Svaté Hoře u Příbrami. Díky tomu jsem dnes tady,“ přiblížil rabín David Maxa, jak prožívá Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Tento významný den České republiky připomíná výročí osvobození vyhlazovacího tábora v Osvětimi v lednu 1945.

Spojení vzpomínky s tématem předcházení zločinům proti lidskosti Davidu Maxovi připomíná jednu část sederového shromáždění při pesachu, oslavě osvobození židovského národa z egyptského otroctví, kdy zaznívá, že každý člověk v každé generaci by měl mít možnost vidět sám sebe, jako by z otroctví vycházel. „V každé generaci se najde jisté nebezpečí, které může ohrozit lidi a člověka přivést do takové situace, že nevnímá svou lidskost a zapomíná na ni takovým způsobem, jako tomu bylo během holocaustu. Proto je velmi důležité připomínat to, co bylo, abychom zároveň předcházeli tomu, co by případně mohlo nastat,“ řekl rabín působící v pražské komunitě Ec-chajim a židovských obcích v Liberci a Děčíně. Za důležité pokládá, aby se do budoucna zachovala svědectví lidí, kteří prošli vyhlazovacími tábory, a oceňuje spolupráci s některými školami.

Českou republiku označil David Maxa za „ostrůvek v evropském měřítku, kde antisemitismus není na takové úrovni“, přes obecnou snášenlivost ale vnímá různé stereotypy či předsudky, které se v jednotlivých případech přenášejí i do projevů agrese, zpravidla verbálních. V pořadu 13+ rabín řekl, že ho například překvapilo a šokovalo, jak v době pandemie covidu ožila antisemitská pověra, že Židé šíří nakažlivé nemoci. „Nebezpečí vidím v podstatě v každém projevu xenofobie, kde člověk má potřebu si do druhého člověka nebo skupiny lidí projektovat nějaké své nepříjemnosti a těmto lidem připisovat vinu za to špatné, co se děje,“ uvedl David Maxa. Dodal, že v řadě případů stojí za antisemitskými projevy neinformovanost, které lze ve veřejném prostoru částečně předcházet. Neznalost, ale i úmyslná snaha překroutit skutečnost holocaustu,  se podle něj projevuje také v nošení žlutých hvězd lidmi neočkovanými proti covidu-19. „Tyto projevy jsou bagatelizací holocaustu v jakémkoli měřítku. Snaží se najít paralelu mezi neochotou nechat se očkovat a zacházením se Židy, jak k němu docházelo za nacistické okupace. To je samozřejmě velmi špatně,“ uzavřel rabín.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)