Ex libris – Mrazík s pendrekem v ruce (2022)

Mrazík s pendrekem v ruce, tak zní titulek nejnovějšího vydání magazínu Ex libris. Podíváme se v něm do Ruska a zkusíme odpovědět na otázku, proč je takové a jiné být nemůže. Autorem knihy je novinář Alexandr Mitrofanov. Přečetl a připravil Libor Dvořák.

Natočeno 2022. Premiéra 3. 5. 2022 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.).

Lit.: Dvořák, Libor: Jak Západ podcenil Rusko a proč nemůže být jiné. Alexandr Mitrofanov: Mrazík s pendrekem v ruce. In web ČRo Plus, 3. květen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  (…) „Nějaký čas se zdálo, především po rozpadu Sovětského svazu, že tamní a vůbec východní končiny již Čechy zajímat doopravdy nemusí. Rusko živořilo a zároveň k nám čas od času docházely jakési mlhavé zprávy, že se tam přece jen něco pohnulo směrem od komunistického samoděržaví, snad dokonce k demokracii. Hlavně se ale takového Ruska už nikdo rozhodně nemusel bát. Mělo co dělat samo se sebou, aby přežilo držkopád po zhroucení reálného socialismu,“ píše Alexandr Mitrofanov.

Proč je současné Rusko takové a nemůže být jiné, to je podtitul a základní otázka, kterou se snaží Mitrofanov zodpovědět v knize Mrazík s pendrekem v ruce. Zdůrazňuje proto, že v západních zemích měl jen málokdo představu o tom, co obnáší ruská národní psychologie. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)