Večer na téma – Z Holic až do Afriky (2022)

Rozhlasové pásmo s ukázkami z díla Emila Holuba připravila k 150. výročí jeho první africké cesty Eliška Kánská. O životě i díle tohoto významného českého cestovatele mluví paní Jitka Koudelková z Afrického muzea v Holicích, současný pohled na cestování i Afriku přináší  Tadeáš Šíma. Režie Lukáš Kopecký.

V pořadu hovoří Jitka Koudelková a Tadeáš Šíma.  V roli Emila Holuba účinkuje Pavel Hromádka.

Připravilo Brno v roce 2022. Premiéra 18. 5. 2022 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 107 min.).

Lit.: Kánská, Eliška: Z Holic až do Afriky aneb Cestování tehdy a dnes. Ke 150. výročí první africké cesty Emila Holuba. In web ČRo 3 Vltava, 18. květen 2022 (článek). – Cit.: Poslechněte si rozhlasové pásmo o životě i díle významného českého cestovatele Emila Holuba s ukázkami z jeho díla. V pořadu mluví paní Jitka Koudelková z Afrického muzea v Holicích, současný pohled na cestování i Afriku přináší rozhovor s Tadeášem Šímou. Premiéru uvádíme ke 150. výročí Holubovy první africké cesty. (…)

Každoroční dovolené u moře, pečlivě zabalené svačiny i hodiny v popojíždějících kolonách. Ano, léto se blíží a spolu s ním i cestování všeho druhu. O pohodlných spojích nebo aspoň existujících mapách si ale mohl v roce 1872 Emil Holub nechat jenom zdát. Jak se dostal z malého českého městečka až do Afriky? To bylo jiné dobrodružství než dneska. Vždyť jenom cesta lodí trvala déle než měsíc. Tady opravdu platí, že i cesta je cíl.

Dvacet let svého života strávila s panem Holubem v jeho Holickém muzeu i paní Jitka Koudelková. S úsměvem tuto dobu přirovnává k takovému malému manželství. Za dvacet let už ví o panu Holubovi skutečně hodně. Spolu s ní se vydáváme objevit taje nejen cest Emila Holuba, ale hlavně jeho života. Kdo to vlastně byl Emil Holub? Jak moc je nejznámější český cestovatel lidem vlastně znám? To všechno zjišťovala autorka Večera na téma Eliška Kánská. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)