Balanc – Doba workoholická. Z práce jsme udělali kult, kdo nestíhá, je nemocný (2022)

Proč dáváme práci takovou důležitost? Proč se lidé bojí odejít ze špatného zaměstnání? Jak se osvobodit z neustálého cyklu většího výkonu a hladu po úspěchu? Připravil Petr Bouška.

Natočeno 2022. Premiéra 21. 6. 2022 (ČRo Rádio Wave, 23 min.).

Lit.: Bouška, Petr: Doba workoholická. Z práce jsme udělali kult, kdo nestíhá, je nemocný. In web ČRo Radio Wave, 21. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: „Západní společnost žije kultem práce a výkonu,” říká v Balancu psycholog a psychoterapeut Adam Suchý. Podotýká ale, že se náš postoj k zaměstnání mění. Zejména u mladších lidí. Ti jsou někdy kvůli svému pojetí práce, ve které hledají smysl i prostor pro osobní čas, označováni za líné a pohodlné. Od školy jsme hodnoceni a porovnáváni, v dospělosti to může vést k vyčerpání a zdravotním potížím. Jak to máte se vztahem k práci vy?

„V případě, že přestáváte být výkonní, jste prohlášeni za nemocného.“ Podle zkušeností odborníků i z výzkumů vyplývá, že mnohé úspěchy přeceňujeme. Prestižnější pozice a větší plat nás učiní méně spokojenějšími, než jsme si představovali. V momentě, kdy máme zabezpečené základní potřeby, už lepší tričko nebo dovolená tolik radosti navíc nepřinesou. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)