Každý desátý Islanďan napsal knihu (2022)

Rozhovor s Petrem Minaříkem o letošním festivalu Měsíc autorského čtení připravila Alena Blažejovská.

Připravilo Brno v roce 2022. Premiéra 25. 6. 2022 v rámci pořadu Zelný rynk  (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 13 min.).

Lit.: Blažejovská, Alena: Každý desátý Islanďan napsal knihu, říká Petr Minařík a zve na Měsíc autorského čtení. In web ČRo Brno, 28. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Podle jednoho z organizátorů mezinárodního festivalu Měsíc autorského čtení, Petra Minaříka z Větrných mlýnů, zajišťuje novinky každého ročníku zahraniční host. Tím je literatura určité země anebo města (například v minulosti jím byl Berlín), v letošním roce je to literatura Islandu.

„Island je odložená novinka,“ vysvětluje pořadatel, „měl být čestným hostem už v loňském roce, ale kvůli pandemii jsme se nakonec rozhodli pro snadnější variantu. Loni byli hosty Slováci a na Slovensku naopak Češi, byl to jeden z velmi zdařilých ročníků.“

Nové vyznění letošního ročníku však vytvoří i noví autoři. „Kdo by před deseti lety čekal, že Měsíc autorského čtení bude zahajovat mladý rebel, sarkastický a ironický, Stanislav Biler?“ uvažuje Petr Minařík. „Letos dostal Magnesii Literu za prózu a velmi mu to jde. Jsme rádi, že právě on 1. července v Brně zahájí festival spolu s islandským spisovatelem. To je shodou okolností exprimátor Reykjavíku, který je taky rebel a který se taky dostal do politiky skrze recesistickou stranu, zároveň je Jón Gnarr skvělý autor.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)