Balanc – Samota a osamělost (2022)

Jak zvládáte samotu a kolik jí potřebujete? Jak dobře prohlubovat vztahy s lidmi? Jak si určit, do jaké míry se chceme chovat opravdově a do jaké chceme hrát své sociální role? Co s člověkem udělá dlouhodobá izolace a kdy není zdravá?  Připravil Petr Bouška.

Hovoří psycholog a psychoterapeut Adam Suchý.

Natočeno 2022. Premiéra 28. 6. 2022 (ČRo Rádio Wave, 28 min.) v cyklu Balanc.

Lit.: Bouška, Petr: Samota a osamělost. Peklo nejsou ti druzí, ale náš strach z odmítnutí a neschopnost mít vztahy. In web ČRo Radio Wave, 28. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Psychika zdravého člověka se zvládne zastavit tak, aby snesl samotu,“ říká v Balancu psycholog a psychoterapeut Adam Suchý. Samota nebo spíše osamělost je jedním z velkých strašáků. Někdy máme pocit, že máme málo přátel, nikdo nám nerozumí. Nebo jsme naopak neustále ve společnosti druhých a čas o samotě trávit nechceme, ale ani neumíme. Dokážete být déle sami? A co temného i prospěšného z hlubin samoty může přijít?

„Potřeba a prožívání samoty se proměňuje. Je falešná představa, že extroverti chtějí být neustále s lidmi.“ Kolik času o samotě potřebujeme, se mění v průběhu věku. Někdy je kontaktu příliš a raději vyhledáme čas bez přítomnosti druhých. Jiné období zase chceme naplnit neustálou socializací.

Je dobré si všímat, co s námi setkávání s ostatními udělá. Když máme dobrý vztah a propojení, můžeme být autentičtí, pak se většinou po setkání cítíme dobře – nabití, naplnění energií a spokojení. Jsou ale lidé a situace, které každého z nás vysávají. Soužití se samotou a cestu z osamělosti se můžeme učit. Musíme se ale také naučit překonávat strach z odmítnutí a kritiky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)