Pro a proti – Novela služebního zákona (2022)

V prvním čtení schválená koaliční novela služebního zákona, která omezuje funkční období vysokých úředníků, ruší odborné náměstky na ministerstvech a umožňuje bez omezení počty politických náměstků, podle opozice narazí na zákony Evropské unie. Ohrozí novela čerpání unijních dotací? A otevírá prostor pro politické trafiky, nebo naopak zajistí odpolitizování výkonu státní správy? Pozvání k diskusi přijali poslankyně hnutí ANO a někdejší ministryně Klára Dostálová a předseda poslanců ODS Marek Benda. Moderuje Karolína Koubová.

Natočeno 2022. Premiéra 27. 6. 2022 (ČRo Plus, 10:10 h.; 24 min.).

Lit.: Koubová, Karolína – oci: Představa, že státní úředník bude na svém místě až do smrti, je pro podřízené demotivující, myslí si poslanec Benda. In web ČRo Plus, 27. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pomůže koaliční novela služebního zákona zefektivnit státní úřednický aparát, nebo povede k politizaci státní správy a zavede takzvané trafiky?

Koaliční novela služebního zákona omezuje funkční období vysokých úředníků, ruší odborné náměstky na ministerstvech a zavádí libovolný počet těch politických. Zefektivní zákon státní úřednický aparát, nebo povede k politizaci státní správy a zavede takzvané trafiky?

„Novela jde správným směrem. Není úplná a musíme brzy předložit další revizi zákona o státní správě, ale základní princip, že ministr přichází s týmem svých náměstků, pokládám za zásadní. O to se přece ve volbách soutěží,“ uvádí v Pro a proti předseda poslanců ODS a spolupředkladatel novely Marek Benda. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)