Interview Plus – Daniel Anýž (2022)

Daniel Anýž, reportér Hospodářských novin zaměřený na Spojené státy. Americký nejvyšší soud zrušil právo na potrat, které měly ženy ve Spojených státech zaručeno verdiktem z roku 1973. Koho toto rozhodnutí postihne především? A bude mít politické důsledky? Ptá se Jan Bumba.

Natočeno 2022. Premiéra 27. 6. 2022 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.). Repríza 5. 7. 2022 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: Bumba, Jan – ert (= Erhart, Michael): Konec práva na potrat je vítězstvím trumpismu, říká redaktor Anýž. In web ČRo Plus, 27. červen 2022 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Americký nejvyšší soud zrušil federálně zaručené právo na potrat, které měly ženy ve Spojených státech zaručeno verdiktem Roe vs. Wade z roku 1973. Podobu potratových zákonů teď mají plně v rukou jednotlivé státy. „V devíti státech už jsou interrupce zakázané a v dalších 12 až 13 se to očekává v řádu dnů až měsíců,“ uvádí redaktor Aktuálně.cz Daniel Anýž. Zákazy se prý týkají i případů znásilnění nebo incestu.

Očekává se podle něj velký právní chaos, protože více než polovina interrupcí je dnes provedena pomocí medikamentů. „Ty si můžete objednat u praktika do deseti týdnů těhotenství, ale zákazy kriminalizují i tyto prášky,“ přibližuje novinář s tím, že některé americké státy už omezují i přístup k antikoncepci.

Argument soudců, že americká ústava nikomu nepřiznávala právo na potrat, prý může být v budoucnu využit i pro zákaz antikoncepce nebo zrušení homosexuálních sňatků na federální úrovni.

Nejnovější verdikt podpořilo šest z devíti soudců, včetně tří, které do funkce nominoval bývalý prezident Donald Trump. „Zvrátil poměr sil v nejvyšším soudu a v tuto chvíli je to největší dědictví jeho prezidentství. Tento verdikt je vítězstvím trumpismu,“ míní Anýž. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)