Téma dne – Petr Mlejnek vypovídal na vládě (2022)

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace neboli civilní rozvědky Petr Mlejnek včera osobně vypovídal na vládě. Čelí kritice kvůli tomu, že byl celá léta v kontaktu se stíhaným lobbistou Michalem Redlem. Opozice chce sestřelit ministra vnitra, který Mlejnka do funkce vybral. Právem? Moderuje Martina Mašková.

Hosté: Andrea Kubová, redaktorka Českého rozhlasu; Jaroslav Spurný, komentátor, Respekt; Kamil Švec, politolog, analytik České televize; Tomáš Kostelecký, sociolog, Sociologický ústav AV ČR.

Natočeno 2022. Premiéra 18. 8. 2022 (ČRo Plus, 8:10 h.; 22 min.).

Lit.: knem – Mašková, Martina: Rakušan nemá šanci z celé situace vyjít dobře. Buď odvoláním Mlejnka zpochybní svůj výběr, nebo bude muset sám vyvodit politickou zodpovědnost, míní politolog Švec. In web ČRo Plus, 18. srpen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Petr Mlejnek zůstává v čele civilní rozvědky. Ve funkci ho na včerejším jednání podržela vláda. Podle ministra vnitra Víta Rakušana z hnutí STAN kabinet totiž nenašel důvody k jeho odvolání. Ministři si šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace pozvali kvůli kontaktům se stíhaným lobbistou a podnikatelem Michalem Redlem. Redl figuruje v korupční kauze dozimetr.

„Informace, které vyplouvají na povrch, do jisté míry zpochybňují důvěryhodnost pana Mlejnka, jeho výběru a jeho schopností vést tuto službu. Vláda ale mohla slyšet něco, co my nevíme,“ nastiňuje Jaroslav Spurný, komentátor týdeníku Respekt.

Spurný ale upozorňuje, že vláda by k takovým informacím – od policie či státního zastupitelství – neměla mít přístup. „Na druhou stranu státní zástupce je pánem vyšetřování, a pokud uzná, že premiér má něco vědět, tak mu to říct může.“

Není podle něj ale žádný důvod k tomu, aby vláda cokoli utajovala. „Vláda v tomto případě utajuje něco, co by utajováno být nemuselo. Jednala v utajovaném režimu o věcech, které jsou civilní a které se týkaly soukromého a pracovního života současného ředitele rozvědky.“ (…)

Reference na Mlejnka měl mít ministr vnitra pouze z Mlejnkových SMS zprávy, které Rakušanovi ukázal. Komentátor tak soudí, že výběr šéfa rozvědky ministr podcenil. „A to se netýká jména pana Mlejnka, ale toho způsobu, jak to udělal. A ty další informace, které se postupně dozvídáme a které on přiznává, ukazují určitý amatérismus nebo podcenění té služby a jejího významu.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)