Pro a proti – Společenská odpovědnost soukromých bank (2022)

Meziroční inflace třináctý měsíc za sebou i přes zásahy centrální banky zrychlila na červencových 17,5 procenta a podle analytiků ještě nedosáhla vrcholu. Měly by na nepříznivý vývoj reagovat banky, které mají z inflační krize nečekané zisky? Sahá společenská odpovědnost soukromých bankovních domů až tak daleko, že by razantním zvýšením úroků na spořících účtech podpořily střadatele a tím i ekonomiku státu? Debatovat budou ekonom Vysoké školy ekonomické Jan Bittner a hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Moderuje Lukáš Matoška.

Natočeno 2022. Premiéra 18. 8. 2022 (ČRo Plus, 10:10 h.; 24 min.).

Lit.: Kbr – Matoška, Lukáš: Ekonom Bittner: Banky by se neměly bránit mimořádné dani. Z výnosů by měli mít něco i tuzemští vkladatelé a ekonomika. In web ČRo Plus, 18. srpen 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Meziroční inflace i přes zásahy centrální banky zrychlila na červencových 17,5 procenta. Banky i díky tomu mají nečekané zisky. Chovají se v současné situaci odpovědně? „Fungují tak, aby nedošlo k narušení stability českého finančního systému,“ říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. S tím souhlasí i ekonom VŠE Jan Bittner. „Pokud bychom se ale bavili o odpovědnosti vůči české ekonomice, respektive vkladatelům, tam už bych měl pochybnosti,“ dodává.

Česká spořitelna podle Navrátila diskutuje s Českou bankovní asociací o způsobech, které pomohou zmírnit aktuální problémy a vytvoří lepší prostředí pro to, aby lidé byli motivováni k úsporám. „Což je asi ta nejlepší platforma pro to, aby stát jednal s bankami,“ říká.

„Jedna věc je, že úrokové sazby na vkladech rostou, u termínovaných depozit je průměrná úroková sazba podle dat ČNB 5,5 procenta, tedy relativně vysoké číslo. Když porovnám úrokové sazby na vkladech a za úvěry, tedy kolik domácnosti zaplatí za úvěr a kolik dostanou za vklady, tam se úrokový rozdíl zmenšil během roku rekordním tempem. Sazby za úvěry tedy rostou pomaleji než sazby za vklady. To znamená, že zisk z úvěrů a vkladů za domácnosti u bank se vlastně snižuje,“ popisuje ekonom České spořitelny.

Navrátil upozorňuje, že největší bolestí české ekonomiky je její hluboká podinvestovanost. Jak říká, zadýchávala se kvůli tomu už před covidem, kdy rostla o 2,5 procenta. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)