Speciál Radiožurnálu – Ruská anexe (2022)

Moderuje Jan Pokorný.

Hosté: Martin Dorazín, zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině; Libor Dvořák, komentátor Českého rozhlasu; Vladimír Votápek, politický analytik a bývalý generální konzul v Rusku.

Natočeno 2022. Premiéra 30. 9. 2022 (ČRo 1 Radiožurnál, 26 min.).

Lit.: Pokorný, Jan: Ruská anexe. Co v praxi znamená a jak reálná je jaderná hrozba z Ruska? Poslechněte si speciální vysílání. In web ČRo 1 Radiožurnál,  30. září 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ruský prezident Vladimír Putin formálně potvrdil připojení čtyř oblastí Ukrajiny k Rusku. V georgievském sále kremelského paláce podepsal s představiteli ukrajinských separatistických regionů dohody o jejich přičlenění k Ruské federaci. Před podpisem dokumentů měl Vladimír Putin před oběma komorami ruského parlament asi půlhodinový proslov. Co v projevu zaznělo a jaká je reakce Ukrajiny a ostatních zemí? Dá se očekávat eskalace konfliktu? (…)

Vladimir Putin mluvil o právu na sebeurčení národů podle Charty OSN. Právě tohoto práva využily podle něj i obyvatelé takzvané Luhanské nebo Doněcké lidové republiky a Chersonské a Zaporožské oblasti.

Podle Putina došlo na Ukrajině k neonacistickému převratu. Obyvatelé Donbasu byli vystaveni genocidě, Ukrajina jim upírala právo na jejich jazyk. Hrozila jim prý také tresty za účast v referendu o přičlenění k Rusku. Obyvatele separatistických oblastí označil za nezlomné a do Kyjeva vzkázal, že se obyvatelé anektovaných území stávají ruskými občany, a to navždy.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)