Téma Plus – Ukrajina a Rusko: Od bratrství k válce (2023)

Rok po útoku Ruska na Ukrajinu a vypuknutí války na východě Evropy si obyčejní lidé i odborníci kladou podobnou otázku: bude nadále možné soužití ukrajinské a ruské kultury a také ukrajinštiny a ruštiny na území dnešní Ukrajiny v takové formě, v jaké existovalo před válkou? Otázka pro hosty pořadu Téma Plus, který připravil Libor Dvořák.

Natočeno 2023. Premiéra 4. 2. 2023 (ČRo Plus, 20:05 h.; 54 min.).

Lit.: Dvořák, Libor: Ukrajina a Rusko: Od bratrství k válce. In web ČRo Plus, 4. únor 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Už téměř rok trvá původně dosti neočekavaná válka mezi Ruskem a Ukrajinou. Jedna z největších východoevropských zemí se 24. února 2022 stala zatím poslední obětí stále ještě nekončící ruské imperiální rozpínavosti a snad až geneticky zakořeněného velkoruského šovinismu, který budí dojem, že patří spíš do 19. než do 21. století.

Tentokrát ovšem nepůjde, alespoň v první řadě, přímo o válečný konflikt, ve kterém jde Ukrajině o holou existenci, ale o problémy takříkajíc nadstavbové.

O to, do jaké míry tato válka na generace poznamená vztahy mezi oběma národy a kulturní vzájemnost v širším slova smyslu – v oblasti jazyka, literatury nebo třeba náboženství.

Fenoménů, které hlavně podle ruských prohlášení oba národy až doposud měly spíše spojovat než rozdělovat.

Hlavně Rusy proklamované, v posledních letech ovšem spíše plakátové vzájemné přátelství, ba bratrství je na generace nenávratně pryč. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)