Interview Plus – Dominika Poživilová Michailidu (2024)

Dominika Poživilová Michailidu, nově zvolená místopředsedkyně Pirátské strany. Sněm České pirátské strany přinesl velkou obměnu ve vedení. Předseda sice zůstává stejný, ale Ivanu Bartošovi budou krýt záda nové místopředsedkyně. Proč tak velké změny? Přijde s novými lidmi také nová politika? A jak těžké je pro Piráty hledat shodu s dalšími čtyřmi stranami vládní koalice? Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2024. Premiéra 16. 1. 2024 (ČRo Plus, 11:34 h.; 21 min.).

Lit.: ert (= Erhart, Michael) – Bumba, Jan: Hájím to, na čem Piráti vyrostli. Z vlády bych odešla, říká nová místopředsedkyně Poživilová Michailidu. In web ČRo Plus, 16. leden 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Česká pirátská strana na svém sněmu výrazně obměnila vedení, staronovému předsedovi Ivanu Bartošovi budou krýt záda čtyři místopředsedkyně včetně Dominiky Poživilové Michailidu: „Jsem člověk, který hájí věci, na kterých Piráti vyrostli. Tedy širokou vnitrostranickou diskusi, kdy má každý člen hlasovací právo. Snažíme se nemít úplně horizontální hierarchii, ale aby moc byla rozložena mezi co nejvíce členů tak, jak bychom si to představovali i ve společnosti,“ uvádí.

Přestože šéf Pirátů ve vládě zastává post ministra pro místní rozvoj, podle zastupitelky středočeské obce Krnsko ale jeho plány komplikuje to, že peníze se v dnešní složité době musejí vynakládat na jiné priority.

„Je to i o našem zastoupení, ve vládě nejsme úplně nejsilnější. Ale s tím jsme do toho šli a je potřeba to vysvětlovat a doporučovat jiné postupy,“ připouští s tím, že obce stále mají řadu možností, kde získat peníze na svůj rozvoj, a nejsou závislé jen na vládě.

K velkým zájmům nové pirátské místopředsedkyně patří zemědělství a ekologie – a právě v těchto oblastech má prý vláda rezervy. Zklamáním pro ni bylo jednání ohledně polského dolu Turów i neplnění předvolebních slibů o podpoře soukromých zemědělců. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)