Řečí peněz – Aleš Rod (2024)

Jak porážka stran vládní koalice změní politiku samotné vlády, která bude přesně za rok skládat své účty voličům ve sněmovních volbách? Skutečně vláda zmírní své konsolidační úsilí, které voliči ale prozatím neoceňují? V Řečí peněz se Václav Pešička zeptá Aleše Roda, ředitele Centra ekonomických a tržních analýz, který je zároveň členem NERVu.

Natočeno 2024. Premiéra 26. 9. 2024 (ČRo Plus, 11:10 h.; 25 min.).

Lit.: fos – Pešička, Václav: Ekonom Rod: Lidé chtějí štíhlý stát i jeho výhody. Chtějí konsolidovat, ale tak, aby se jich to nedotklo. In web ČRo Plus, 26. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Voliči o víkendu vybrali své krajské zastupitele. Pro opozici sladký volební výsledek, vládě ale zhořknul. Už příští rok čeká koalici skládání účtů před voliči ve sněmovních volbách. Velkým tématem totiž byla a bude konsolidace veřejných financí. „Je to jako zpomalení strmého pádu ze skály. Nikoli to, že nasedáte do letadla někam na dovolenou,“ srovnává v nadsázce pro Český rozhlas Plus ekonom Aleš Rod.

Vláda Petra Fialy (ODS) se prezentuje především konsolidací veřejných financí. S tím ale v krajských volbách neuspěla. A opozici naopak stačil slib, že voličům vrátí, co jim vláda vzala. Sami vládní politici proto vědí, že budou muset změnit nejen dosavadní politiku, ale především to jak ji prezentují, aby jim voliči opět dali svůj hlas.

„Základní aspekt hodnocení vlády Petra Fialy je v očekáváních veřejnosti,“ upozorňuje ekonom Rod, který je ředitelem výzkumu v Centru ekonomických a tržních analýz (CETA) a členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)