Šeherezáda (2014)

Małgorzata Sikorska-Misczuk. Polská rozhlasová hra. Překlad Jiří Vondráček. Hudba Carlo Buzzi.  Dramaturgie Renata Venclová. Režie Martina Schlegelová.

Osoby a obsazení: Šeherezáda (Tereza Bebarová), Slepý (Jan Vondráček), Hluchý (Miroslav Táborský), Zazátkovaná (Natálie Drabiščáková), Osamělá žena + Rohožka (Daniela Kolářová), Kámen (Jiří Ornest), Roznašečka letáků (Magdaléna Borová), Mnich (Petr Lněnička), Prodavač (Vladimír Marek), Člověk s hodinkami (Tomáš Kobr), Čínský vypravěč (Arnošt Goldflam) a Taxikář (Jiří Vyorálek).

Natočeno 2014. Premiéra 18. 11. 2014 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.; 48 min.). Repríza 2. 8. 2016 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.).

Pozn.:  Legendární vypravěčka ožívá v surreálné rozhlasové hře současné polské dramatičky. Šeherezáda má znovu velmi náročné posluchače a musí dobře volit slova, aby se dočkala rána. Hra napsaná na objednávku ČRo Vltava pro projekt Polský rok.

Lit.: -lf-: Radioraport. Léto s Vltavou. In Týdeník Rozhlas 30/2014, s. 21 (rozhovor s dramaturgem Martinem Velíškem o připravovaných hrách).

Lit. Venclová, Renata: Dvě nové polské rozhlasové hry. In Čtvrtletník Klubu Vltava 3/2014, s. 14 (článek). – Cit.: Pro vrcholící polský rok na Vltavě jsme připravili premiéru dvou původních rozhlasových her, které na výzvu Českého rozhlasu napsaly dvě renomované polské autorky. Zkušená dramatička Malgorzata Sikorska-Miszczuk, jejíž hru Kufr měli posluchači možnost slyšet v roce 2012, poslala dramaturgii ČRo hru s pohádkovým názvem Šeherezáda. Známá prozaička Olga Tokarczuková, pro kterou byla práce na dramatickém textu novou a dosud neprobádanou zkušeností, vytvořila hru s názvem Dočasná havárie.

Novodobá Šeherezáda vypráví…

„Před dávnými a dávnými lety se v paláci čínského císaře vyprávěla pohádka o dracích, kteří po nocích létají a hledají kouzelné krabičky Krabičky s divadlem uvnitř (…) V krabičkovém divadle se pořád hraje představení Diváci sedí a pláčou, protože představení je o lidech, kteří promarnili svůj život (…) A netuší, že nad nimi, nad jejich nebem Je další krabička A v ní je divadlo A hraje se představení (…) A čínský císař kývá hlavou Že celou dobu kdesi pod námi i nad námi se hraje představení Protože my jsme také jen jednou z krabiček Každopádně to není vyloučené (…)“ Poetickým obrazem lidského světa jako theatrum mundi,  tentokrát navíc zmnoženého do nekonečna v systému orientálních krabiček, si Malgorzata Sikorska-Miszczuk připravila půdu pro hru s provokativní představou. Kdo je vlastně autorem našich životů? Těch příběhů, které žijeme, nebo spíš ve kterých vystupujeme? Kdo rozhoduje o tom, jestli skončí dobře, nebo špatně a jaký bude jejich smysl? Nejsou lidské osudy někdy tak absurdní jen proto, že je vypráví špatný vypravěč?
Zástupkyní vypravěčského cechu je ve hře legendární Šeherezáda, stará i moudrá (nebo mladá a pošetilá) jako lidstvo samo. Ví, co je facebook, a když na to přijde, ráda si přihne Zubrovky. Trochu vodky na povzbuzení bude potřebovat, svým vyprávěním totiž musí uspokojit tři velmi náročné posluchače. První je slepý a musí se mu vyprávět tak, aby všechno „viděl“, druhý je hluchý a potřebuje říkat všechno jednoduše a přímo, třetí posluchačka je po infarktu a nesmí se příliš rozrušit, aby jí neselhalo čerstvě operované srdce. Naštěstí, jak víme z pohádek Tisíce a jedné noci, je Šeherezáda zvyklá pracovat pod tlakem a ve stresu, ví, že dobrý příběh může svému vypravěči zachránit i život. A tak se pustí do vyprávění o lásce a naději, které je sice trochu zamotané, ale nakonec, když si to budeme přát, skončí dokonalým happyendem …  (…)

Lit.: anonym: Małgorzata Sikorska-Miszczuk: Šeherezáda. In web ČRo 3 Vltava, listopad 2014 (článek). – Cit.: Legendární vypravěčka ožívá v surreálné rozhlasové hře současné polské dramatičky. Šeherezáda má znovu velmi náročné posluchače a musí dobře volit slova, aby se dočkala rána. Hra byla napsaná na objednávku ČRo Vltava pro projekt Polský rok.

Autorka si v ní pohrává s fenoménem vyprávění i s lidskou potřebou příběhů se šťastným koncem. Šeherezáda otevírá další a další příběhy, jakoby otevírala orientální krabičky, ve kterých se skrývají další postavy a osudy. Příběhů, hrdinů a rovin vyprávění přibývá a postupně se i legendární vypravěčka začíná v jednotlivých liniích trochu ztrácet. Naštěstí se může spolehnout na svou fantazii a vtip, se kterým se dokáže „vymluvit“ z každé nebezpečné situace. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)