O silném Matějovi (1962)

Jindřich Spáčil. Hanácká pohádka. Dramatizace Marie Náhlíková. Scénická hudba Otmar Mácha. Dramaturgie Alena Břízová. Režie Miloslav Disman.

Osoby a obsazení: vypravěč (Jaroslav Průcha), Matěj (Zdeněk Braunschläger), táta (Artuš Kalous), máma (Jaroslava Drmlová), mlynář (Antonín Zíb), mlynářka (Štěpánka Holečková), Marjánka (Míla Myslíková), vodník Ferdíšek (???), král Ječmínek (Josef Větrovec). Dále účinkují František Kovářík, Karel Houska, Karel Fořt, Eduard Kašpar. 

Natočeno 1962.  Obnovená premiéra 21. 8. 2016 (ČRo 2 Praha, 13:04 h; 34 min.) k 70. výročí nedělní rozhlasové pohádky. Repríza 2. 1. 2021 (ČRo Rádio Junior, 13:00 h.).

Pozn.: Stejný námět zpracoval Jan Berger pod názvem O Ječmínkovi (1976).

Lit.: anonym: Jindřich Spáčil, Marie Náhlíková: O silném Matějovi. In web ČRo 2 Praha, srpen 2016 (článek). – Cit.: Matýsek byl velký lenoch a maminka se o něj starala, jen hospodář neměl s nezdárným synkem slitování a vyhnal ho do světa, aby se naučil pracovat. Ve mlýně, kam Matěj došel, se potkal s Marjánkou, která se bránila svatbě s vodníkem Ferdíškem. To bylo něco pro Matěje!

S vodníkem si dokázal poradit snadno. Ale zvládne mlynářův úkol zorat úhor, aby si zasloužil Marjánku za ženu? Navíc se v poli setká s hanáckým králem Ječmínkem, který se mu pokusí vysvětlit, že síla není k ničemu, pokud se nevyužívá smysluplně. A pak mu taky uchystá obtížnou zkoušku. Jak Matěj obstojí?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)