Dies Irae (1957)

Martin Kukučín. Rozhlasová dramatizace novely. Odpovědný redaktor Ján Vdovják. Technická realizace Šandrik. Dramaturgie Ján Dohňanský. Režie Ada Rapošová.

Osoby a obsazení: rychtář (Viktor Blaho), rychtářka (Naďa Hejná), Evka, jejich dcera (Mária Hanúsková), Sýkora (Martin Hollý), Jurko, jeho syn (Marián Gallo), Števo (Eduard Bindas), Durdula (Mária Kráľovičová), Masliačka (Angela Jakubisová), Prísažný (Gustáv Legéň), Záruba (Karol Badáni), Karolína, krčmářka (Jolana Bullová), Stehlíčka (Zlatica Gillová), hlas svědomí (Jaroslav Vrzala), hlas (Ján Gubala), hlas (Jozef Kováč).

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava v roce 1957. Premiéra 23. 10. 1957 (80 min.)

Pozn.: Autor v novele /1893/ nastoľuje závažný problém doby: peniaze sa stávajú rozhodujúcim faktorom v živote rozvíjajúcej sa buržoáznej spoločnosti a v rozhodujúcej miere ovplyvňujú ľudské myslenie a konanie. V postave Sýkoru odsudzuje javy, ktoré prinášal na slovenskú dedinu kapitalizmus. (anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)